2:27 PM
Озирнись довкола - світ різнокольоровий.

З 15 по 19 листопада 2021 року в Гімназії №8 імені Панаса Мирного Полтавської міської ради проходив тиждень педагогічної майстерності спільноти вчителів фізико-математичних дисциплін. Під час тижня були проведені відкриті уроки, заходи та тематична виставка. На уроках проводились хвилинки - цікавинки «Епізод», де вчителі знайомили школярів з цікавими фактами з життя вчених, науковців, видатних людей минулого і сучасності. Учителем інформатики Левченко-Трихною О.І проведено відкриті уроки у 9-х класах на тему «3D друк», під час яких засобами ресурсів STEAM-центру учні доповнювали свої знання, пов’язані із створенням 3D моделей та власноруч створювали  моделі за допомогою 3D ручки. Молодь подорожувала  за допомогою віртуальних окулярів регіонами України, переглядала зображення доповненої реальності. За допомогою Іванової Вікторії,  провідного фахівця Центру STEAM - освіти Комунального закладу “Полтавський міжшкільний ресурсний центр Полтавської міської ради”, школярі поринули у віртуальну подорож Україною за допомогою 3D окулярів, змогли побачити красу та історичні цікавинки кожного регіону. Пригадали, яку територію займає наша країна, розшифрувавши QR код. У пригоді стали і знання англійської мови, щоб визначити сусідів нашої держави. Учитель акцентувала увагу на різноманітності національностей, які живуть поряд з нами та на толерантному ставленні до людей, адже 16 листопада відзначали всесвітній День толерантності. Логічно побудовані  завдання спонукали учнів за відомими архітектурними пам’ятками відгадати регіон та відтворити у 3 D  моделі його герб. Учні з цікавістю працювали над власними пластиковими поробками. Дівчата 8 класу вивчали текстовий процесор Word. Наскрізною темою була осіння пора. Цікаві та різнопланові завдання для кожної групи сприяли формуванню основних ключових компетентностей та наскрізних вмінь. Дівчата розглядали  це поняття у різних освітніх галузях: шукали в мережі Інтернет літературні твори Ліни Костенко на цю тему, формували свої математичні знання, стала в нагоді і англійська мова, пригадали історичну минувшину нашого краю, за мистецьким твором визначали  ознаки осені в живій та неживій природі. Всю отриману інформацію  у вигляді об’єктів різних типів вставити у текстовий документ, спираючись на знання з попередньої теми – це практичне завдання уроку. Нестандартною була музична фізкультхвилинка. Дівчатка гідно провели самоцінювання  та взаємцінювання своєї роботи під час уроку та підсумували заняття вправою «Рефлексія». Для учнів 8 класу учителем інформатики та математики Чипенко С.В. проведена гра, столітнє протистояння дівчат та хлопців  "Хто зверху?". Конкурси були різноманітні, творчі та веселі, поєднували в собі різні галузі наук. Учасники та їх вболівальники отримали величезне задоволення. Цього разу в запеклій боротьбі перемогу отримала команда дівчат, за що була нагороджена солодким подарунком. Хлопці також отримали заохочувальні призи.

Для учнів 6-а класу було проведено урок-гру «Математичне сафарі», де вони мали змогу показати свої знання та вміння під час відкритого уроку на тему "Множення та ділення звичайних дробів". Урок був насичений різними видами  завдань, починаючи з усного рахунку і закінчуючи самостійною роботою. Найбільше сподобалося дітям завдання "Мозаїка", де вони повинні були зібрати фото відомого математика, а для цього потрібно було виконати ділення дробів. Також урок був доповнений історичними відомостями про звичайні дроби та одиниці виміру, які використовувалися в Стародавньому Єгипті та Греції. У кінці уроку діти отримали паперові пакунки з цукерками, побажаннями та домашнім завданням. Урок закінчився на позитивній ноті та з гарним настроєм. Також учнями 6-а класу була створена виставка паперових іграшок, створених з геометричних фігур. Метою даної виставки було показати, що наш світ різноманітний і цікавий, а навколо оточують нас  геометричні примітиви.

Чому виникає веселка? Чи існує людина-невидимка? Чому в кімнаті з темними шпалерами темно, а зі світлими – світло? Чому світ різнокольоровий? На ці та багато інших запитань отримали відповіді учні 9-б класу на уроці фізики «Розкладання білого світла на кольори. Утворення кольорів», проведеному учителем фізики та математики Іващенко В.В. Під час уроку учні  дізнались, що називають спектром, у якій послідовності розташовані кольори у спектрі, писали сенкан на тему «Осінь», робили фізкультхвилинку, здійснювали музичну паузу, згадували традиції українського народу, говорили про кольоротерапію та кольорову дієту. Також для учнів 9-х класів було проведено захід «Математика проти». Метою заходу було сприяти підвищенню інтересу учнів до математики та виховання негативного відношення до паління, формування здорового способу життя. Відомий німецький філософ А. Шопенгауер писав: «Здоров'я настільки переважає всі блага життя, що воістину здоровий злидар щасливіший за хворого короля». І дійсно, якій би цікавій справі ви не присвятили своє життя, власне здоров’я і здоров’я ваших близьких завжди будуть на першому місці. Щоб зберегти здоров’я змолоду, треба формувати у себе принципи здорового способу життя, без шкідливих звичок, без паління…

Вікторія Іващенко

 

Переглядів: 85 | Додав: svetlanachypenko | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar