3:19 PM
Вшанування пам'яті українського класика

27 січня 2022 року вчителі Гімназії № 8 імені Панаса Мирного та працівники музею-садиби прийшли вшанувати пам’ять українського класика до його могили.

Панас Мирний помер 28 січня 1920 року. 30 січня письменника відспівували в Успенському кафедральному соборі. Того ж дня його поховали на старому міському військовому цвинтарі біля старшого сина Віктора, який загинув 1915 року на фронті Першої світової війни.

29 серпня 1936 року останки Панаса Мирного були перенесені до Зеленого Гаю (вул. Патріарха Мстислава). На пам’ятнику був напис білою фарбою: «Рудченко Панас Якович (Панас Мирний) 1849 – 1920». У травні 1943 року поруч було поховано дружину, О.М.Рудченко.

У вересні 1943 року, відступаючи, німецькі окупанти зруйнували могилу Панаса Мирного та надгробний пам’ятник.

22 травня 1949 року, до 100-річчя від дня народження Панаса Мирного, на могилі було урочисто відкрито новий пам’ятник – чотиригранний обеліск із сірого шліфованого граніту-лабрадориту. На лицьовому боці обеліска викарбуваний барельєфний портрет Панаса Мирного, під ним напис: «Панас Якович Рудченко /Панас Мирний/ 1849 – 1920 рр.». Біля основи внизу бронзова дошка з написом:

Годі нам, музо, пісні співати

Й тішити серце своє,

А як ти хочеш, щоб тебе знали, –

Йди виручати з біди, –

З слова живого скуй самопали

Й з ними між люди іди.

                                      Панас Мирний

Автори – скульптор В.П.Хома, архітектор Д.М.Гольдінов. Висота 2,5 м.

Того дня на відкритті пам’ятника були О.Корнійчук, П.Тичина, О.Гончар, І.Ле, Ю.Смолич, Л.Дмитерко, С.Скляренко, П.Панч, О.Підсуха, В.Козаченко, Д.Косарик, Л.Новиченко та інші діячі культури.

До могили Панаса Мирного приходять вклонитися пам’яті шанувальники його таланту, полтавці й гості нашого міста.

У гімназії цього дня організовано для учнів фотоколаж, що знайомить з життєвим і творчим шляхом Панаса Мирного, а також гра-квест для знавців біографії відомого земляка. Переможці отримають солодкі призи.

Якименко Ю.Д.

Переглядів: 102 | Додав: svetlanachypenko | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar